Как да намалите отпадъците в дома

Как да намалите отпадъците в дома – топ съвети

Никое домакинство не е перфектно – трудно може да бъде напълно екологично. Но всеки от нас може да направи малки промени, за да бъде живота му по-зелен.

Ето някои съвети, които да помогнат за намаляване количеството отпадъци в спалнята. С тях ще може да направят по-чист, подреден живота си, превръщайки го в истинско място за почивка.

  1. Купете си „зелен“ матрак, който няма да мирише на производство и отрови в дома ви с неприятни аромати на неестествени материали.
  2. Потърсете постелки, изработени от естествени влакна, с минимум опаковки и етикети. Спалното бельо може да изберете в естествени материи, които са по-нежни към кожата и по-безвредни за околната среда. В тях развитието и задържането на болестотворни микроорганизми е с пъти по-малко.
  3. Намалете количеството мебели и интериорни елементи в спалнята. Вие не се нуждаете от повече от едно легло, скрин и гардероб. Ако имате повече членове в домакинството, такива ще са нужни за всяка отделна стая. Тук може да разгледате за цени по изхвърляне на стари мебели.
  4. Когато купувате мебели, изберете елементи от естествени материали. Може да закупите и употребявани мебели.
  5. Превърнете спалнята си в творение на изкуството. С малко творчески нюх може да превърнете всяка стая в пиедестал, който ви кара да се чувствате удобно. Всяка една мебел може да е модерен и със собствен дизайн.
  6. Разчистете гардероба и ако се налага изхвърлете всичко старо и излишно от него. Намалете общото количество дрехи. Направете го лесно. Прегледайте гардероба си и премахнете нещата от него, които никога не сте носили за сезона.
  7. Лесно може да се отървете от излишните и не използвани неща по два начина. Единият е като ги дарите на организация за социално подпомагане, другият като се обадите на фирма за тяхното извозване. Така ще откриете на адрес: bulkom.com.
  8. Посетете магазините за мебели, магазин за дрехи и обувки 1-2 пъти годишно – единствено по необходимост и с определен списък от неща, които да купите. Това ще намали вероятността да купувате ненужни неща. Не забравяйте винаги да носите със себе си екологични чанти за многократна употреба.
  9. Разгледайте благотворителните магазини. Обърнете внимание на малките дизайнерски магазини, където ще намерите оригинални неща, антични мебели интересни дрехи, издадени в лимитирана серия, в които винаги ще ви откроява от тълпата.
  10. Винаги се хранете с качествени неща, дори по-скъпи. Те ще се покажат по-добри в дългосрочен план, отколкото евтините. Последният съвет е и с цел по-здравословен живот към всички по-горе споменати насоки.