hranene za zdrave

Най-добрите източници на протеини

Колко и кои храни наистина съдържат така важният за организма протеин. Разберете как да получите всичко, което ви трябва и кога да го приемате.

Протеинът е основна хранителна съставка, отговорна за множество функции в тялото, включително изграждане на тъкани, клетки и мускулите. Всеки има нужда от протеин в диетата си, но ако тренира някакъв спорт, то за издръжливост или тегло ще трябва да увеличи приема на протеин. Това ще помогне да извлече ползите от мускулно стимулиране.

За спортисти и любители на спортни дисциплини се препоръчва дневна доза от около 1 грам fitmax протеин на 1 кг телесно тегло. След упражнения, протеинът е особено важен, тъй като мускулите се нуждаят от него, за да се възстанови и да растат. Една част от протеинът (15-25g) се препоръчва в рамките на 30 минути преди и след упражнения, когато мускулите ви са особено възприемчиви към синтеза на протеини.

Какво да ядем

Протеини храни са съставени от колекция от 20 аминокиселини. От тях осем са класифицирани като „съществен“ и трябва да бъдат осигурени от храна, а останалите 12 са класифицирани като „несъществени“ и може да се произвежда в тялото.

„Висококачествени протеини“ се съдържат в яйца и месо. Те предлагат повече мускулно изграждане на аминокиселини в сравнение с други белтъчни и храни, така че се считат за по-ценни източници на протеини, особено ако се правят много упражнения.

Суроватъчен белтък – подобно на прости и сложни въглехидрати, протеините се усвояват с различна скорост в организма. Суроватъчният протеин се усвоява най-бързо, така е добър вариант, точно преди и след тренировка.

Казеинът е основният протеин в млякото, който освобождава своите аминокиселини бавно, така че е особено полезно да се приема на сутринта, между храненията и преди лягане.

Протеинови шейкове и прахове съдържат тези протеини и са полезни преди и след спорт, но можете да си набавите протеини и от естествени източници. Разберете повече за есенциални аминокиселини.