Цветовете в кухнята, какво означават и как да избираме

Всеизвестно е, че цветът има определяща роля над настроението на човек. Едни цветове ни карат да сме спокойни и внасят хармония, други ни зареждат с настроение и енергия. Чували сме, също така, че някои цветове имат лечебни свойства.

Изборът на цвят за интериора на кухнята трябва да е въпрос, към който се подхожда отговорно. За целта планирайте размерите, осветлението, личния вкус. Предлагаме ви и няколко от най-популярните нюанси за кухнята, които може да вмъкнете и във вашата:

Червен цвят

Активните хора предпочитат червения цвят. Това е цветът на любовта, страстта и енергията, затова е често избран от онези, които не понасят скука. Ако сте тези общителни хора, не се колебайте да изберете червения цвят за интериора на своята кухня. Бъдете внимателни, обаче, защото в големи количества този цвят повишава налягането и апетита. Не се препоръчва за хора с хипертония и тези, които искат да отслабнат. Ако обаче искате да наддадете на тегло, червеното определено е за вас.

Оранжев цвят

Оранжевият е подходящ за вечно закъсняващите. Той покачва настроението и изпълва с енергия. С него няма да се отегчите по време на готвене. Комбинирайте оранжево с бяло, сиво или кафяво, както и зелено и синьо.

Зелен цвят

Зелената кухня е идеална за тези, които си падат по храненето в движение. Този цвят помага да се възстанови спокойствието и фокуса. Все пак трябва да внимавате със зеленото: това може да ви лиши от желанието да създадете шедьоври на готвенето, както и да намали апетита ви. Зеленият цвят върви добре с кафявото. Може също да експериментирате с различни нюанси на зелено.

Цвят мента

Цветът на ментата се отнася до палитра от сини нюанси, които са известни със своите успокояващи и релаксиращи свойства. Ако решите да отслабнете, може спокойно да изберете ментов нюанс за кухнята, тъй като намалява апетита. Комбинация от мента и бяло е много популярна. Ако обичате да експериментирате, опитайте да комбинирате ментови и червени нюанси: получавате комбинация от спокойствие и енергия.

Изберете цвета на кухнята си, комбинирайте с други нюанси и се насладете на всяка минута, прекарана в кухнята!

Статията ни е предоставена с любезното участие на „Кърти чисти извозва Пловдив“ – цени за къртене.